STUDIO

Sinds 2000 run ik samen met oud studiegenoot Maarten Helsloot een opnamestudio in Amsterdam. Wat begon als een werkplek voor onszelf groeide uit tot een volwaardige studio, die bestaat uit een controleruimte en twee opnameruimtes. In de controleruimte maken wij gebruik van zowel oude, analoge apparatuur als de nieuwste, moderne software, in een poging het beste van twee werelden te verenigen.

In onze studio zijn vele instrumenten aanwezig. Er staat een vleugel (Yamaha C6), een Hammond orgel (A3),een Wurlitzer piano, een Fender Rhodes en diverse analoge synthesizers (Mini Moog, Memory Moog, OBX, etc.). Ook hebben wij uiteenlopende snaarinstrumenten en gitaarversterkers (AC30, JazzChorus, Twin, et cetera), die allemaal ingezet kunnen worden.

TECHNICUS

Als technicus heb ik diverse opnamesessies geregistreerd. Van een bluesband waarbij iedereen tegelijk wil kunnen inspelen, tot een dance productie met voornamelijk electronische geluidsbronnen, of een subtiele zangopname die op de millimeter geëdit en gemanipuleerd moet worden.

.

Ik word ook vaak gevraagd om opnames te mixen die ergens anders zijn opgenomen. De studio beschikt over de meest gebruikte softwarepakketten zoals Pro Tools, Logic, Live en Reaper waardoor de meeste projecten  makkelijk geopend kunnen worden.

PRODUCER

Mijn eerste producties maakte ik voor het Dance label G-Rex. Daarna volgden CD’s uit hele andere genres. Ik produceerde onder anderen de CD Nomade van zangeres Nynke Laverman. Deze won in 2010 een Edison. Het is met name door mijn ervaring als arrangeur én als technicus dat ik deze en andere producties in de loop der jaren heb kunnen doen.

.

In mijn ogen is een producer iemand die in de studio zowel muzikale als technische problemen kan oplossen. Ook de communicatie met artiest is erg belangrijk. Voor een goede productie is het essentieel samen met de artiest naar een duidelijk, gezamenlijk bepaald einddoel toe te werken.

DOCENT

Sinds 2007 ben ik als docent  Praktische-Studiotechniek verbonden aan het conservatorium van Amsterdam. Samen met collega Toon Vieijra leer ik studenten muziek op te nemen op verschillende locaties. Ze hebben onder andere de beschikking over een set microfoons en een laptop en moeten met minimale middelen een fatsoenlijke opname kunnen maken.

.

Verder worden er uiteenlopende onderwerpen behandeld zoals akoestiek, microfoonkarakteristieken, voorversterkers, stereobeeld, galm en compressie. Aan het eind van het semester is het de bedoeling dat  er een CD is met gemasterde mixages van de opnames.