MATHILDE SANTING – GIVEN

In theaterseizoen 2011-2012 was ik tijdens de ‘Given’ tour van Mathilde Santing de gitarist. Hieronder een recensie…
Stensor Veluws Dagblad van 17 januari 2012

door Hans Ivernizzi

Vakmanschap van Mathilde Santing in Given op topniveau

Wie Beautiful People kent van Melanie, weet dat deze dikke sixties hit over mooie mensen gaat. Maar ga eens luisteren hoe Mathilde Santing het verhaal vertelt in haar nieuwe programma Given, waarin ze dertig jaar artiest-zijn viert. Eindelijk komt de boodschap van de song dan echt binnen. Een warme gloed doordringt je als Mathilde belooft voor je te zorgen.

Cover Queen was ooit de geuzennaam van de 53-jarige grande dame die eind jaren zeventig doorbrak dankzij Sonja Barend, bij wie ze in de talkshow optrad met een rare begeleidingsmachine, de Wilgamat 2. Het ding doet het nog. Mathilde gebruikt de beats voor enkele stukken uit de beginjaren. Je ziet haar weer voor je met die grote blonde kuif.

Hoewel ze met alle geweldige Engelstalige stukken voor de pauze schijnbaar moeiteloos laat horen hoe perfect ze haar licht opgeruwde stem beheerst en hoe subliem haar dictie is, komt de ontroering na de onderbreking als Santing trakteert op Nederlands werk van onder anderen Frank Boeien (Vaderland, De Verzoening) en Toon Hermans (Appels op de Tafelsprei).

Toetsenist Marcus Olgers (vleugel, elektrische piano) en gitarist Ward Veenstra doen alsof ze met z.n twee├źn een compleet orkest zijn en warempel, zo klinkt het duo ook.

Maar bij Santing ben je als begeleider vooral dienstbaar en dat is geen straf. Het vakmanschap van Mathilde is na drie decennia uitgehard tot topniveau. Ze mag dan alles op het meedogenloze af strak regisseren, toch weet Mathilde je met haar anekdotes, vileine charme en ontwapenende openheid over haar zielenroerselen volledig in te palmen.

En dan te bedenken dat ze helemaal geen zangeres wilde worden en liever muziekwetenschap ging studeren.

Categories: GITARIST